Καλαμάς

Ο Θύαμις ή Θύαμης ή Καλαμάς είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ηπείρου και ο έβδομος μεγαλύτερος της Ελλάδας. Θύαμις είναι το αρχαίο του όνομα ενώ Καλαμάς αποκαλούνταν στο παρελθόν ο μεγαλύτερος παραπόταμός του. Με το πέρασμα του χρόνου οι δύο ονομασίες ταυτίστηκαν. Το αρχαίο Θύαμις προέρχεται από το ρήμα ΘΥΩ, που σημαίνει “κινούμαι άγρια”. Πράγματι, τα νερά του Καλαμά κινούνται άγρια, ιδιαίτερα στο τμήμα από τον καταρράκτη της Γλύζιανης μέχρι και την έξοδό του από τη χαράδρα του Πολύδροσου πριν την Νεράιδα της Θεσπρωτίας.

Πηγάζει από το όρος Δούσκο και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Το συνολικό του μήκος είναι 115 χιλιόμετρα και η συνολική έκταση της λεκάνης του, που κατά 99% ανήκει σε ελληνικό έδαφος είναι 1800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Παραπόταμοι του Καλαμά είναι ο Σμόλιτσας, η Τύρια, ο Γορμός, ο Μέζερος, ο Βελτσιστικός, ο Κούτσης, η Μπανιά, η Λαγκαβίστα και το Καλπακιώτικο ρέμα. Μέσα στη λεκάνη του υπάρχει η λίμνη Τζαραβίνα, έκτασης 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσης στάθμης 455 μέτρα και μέσου βάθους 35 μέτρα. Στη λεκάνη του Καλαμά οδηγούνται μέσω της σήραγγας Λαψίστας, οι απορροές της κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων. Η σήραγγα Λαψίστας εκβάλλει στον παραπόταμο Βελτσίστικο, που συμβάλλει στον Καλαμά κοντά στο Σουλόπουλο.

Τα νερά του ποτάμού έδιναν και δίνουν ζωή στις πόλεις και στα γειτονικά χωριά. Στις όχθες του, ο επισκέπτης συναντά γκρεμισμένα μονότοξα και πολύτοξα γεφύρια, ίχνη αρχείων πόλεων και ακροπόλεων, που όλα μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της περιοχής. Οι ποτάμιες κοιλάδες αποτελούσαν φυσικές διαβάσεις από τα λιμάνια προς την ενδοχώρα, γι’ αυτό πολλοί οικισμοί χτίστηκαν κατά μήκος του Καλαμά.

Η έντονη ανθρώπινη παρουσία δεν εμπόδισε τα στενά του ποταμού να είναι ακόμη και σήμερα, ένα καταφύγιο για σπάνια φυτά και ζώα. Τα 13 είδη αρπακτικών πουλιών ζουν εδώ, όπως το όρνιο, ο ασπροπάρης, ο χρυσαετός κι ο φιδαετός, ευνοήθηκαν από τη μακροχρόνια βόσκηση, που δημιούργησε ανοιχτούς κυνηγότοπους στα μεγάλα ορεινά δάση. Τα νερά φιλοξενούν το βάτραχο της Ηπείρου και τη βίδρα που είναι είδος υπό εξαφάνιση.

kalamas

Η ένωση του γλυκού με το αλμυρό νερό, δημιουργεί μεγάλη ποικιλία από οικοτόπους, λιμνοθάλασσες, γλυκόβαλτους, καλαμώνες, αλμυρόβαλτους, λασποτόπια. Όλοι τους έχουν μεγάλη αξία γιατί φιλοξενούν σημαντικούς αριθμούς πουλιών. Οι εκβολές του αποτελούν πολύτιμο σταθμό για τα μεταναστευτικά παρυδάτια πουλιά μιας και βρίσκονται ακριβώς πάνω στον αεροδιάδρομό τους. Μεγάλες εκτάσεις από πλημμυρισμένα έλη προσφέρουν τροφή, ανάπαυση και απομόνωση από τους ανθρώπους. Οι μεταναστευτικοί σταθμοί είναι εξίσου ζωτικοί για τα πουλιά με τις περιοχές όπου αναπαράγονται και ξεχειμωνιάζουν. Η εξαιρετικά σπάνια λεπτομύτα έχει παρατηρηθεί εδώ, κατά το μακρύ ταξίδι της ανάμεσα στην Κεντρική Αφρική και τη Σιβηρία. Στις εκβολές έρχονται ερωδιοί για να ξεχειμωνιάσουν.

Ο Καλαμάς είναι ένας ποτάμός μύθος στη Θεσπρωτία, ο οποίος διασχίζει ένα φαράγγι ξεχασμένο από το χρόνο. Το μέρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρεις και τους οπαδούς του οικοτουρισμού. Προσφέρεται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Στα νερά του ο επισκέπτης μπορεί να κάνει καγιάκ ή ράφτινγκ, ενώ η γύρω περιοχή είναι ιδανική για περιηγητικούς περιπάτους στη φύση.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Σχολιάστε